niedziela, 30 października 2016

DIETA OD KUCHNI #1: Wołowe po Bolońsku

Cześć,
witam Was po dłuższej przerwie. Z racji tego, iż do tej pory nie wstawiałem obiecanych potraw z mojej kuchni, dzisiaj będzie ich debiut. Zastanawiałem się długo nad wyborem tej właściwej na pierwszy wpis. Pomógł mi stereotyp:
Jak wiemy niektórym dieta kojarzy się tylko i wyłącznie z ryżem, kurczakiem i warzywami. A prawda jest taka, że powinna być ona zróżnicowana, więc powinno w niej występować wiele różnorodnych produktów. Dlatego dzisiaj przedstawię Wam krótki przepis na proste danie, bez wykorzystania kurczaka. ;)
Ile potrzebujemy na jedną porcję dla jednej osoby?
 -mięso wołowe mielone (100g)
 -sos boloński firmy Aspiro(ok. 100g)
 -makaron falbanki Vitalia (100g)
 -*ser żółty do starcia na tarku do posypania (25g)
*W moim przypadku będzie to porcja dla pięciu osób, więc na zdjęciach produkty występują w większych ilościach.

Gdy mamy przygotowane już wszystkie składniki, możemy przystąpić do wykonania potrawy:

1. Na początku wrzucamy na rozgrzaną patelnię (olejem roślinnym) mięso wołowe i podsmażamy lekko przez ok. 2/3 minuty. Również do gotującej się wody wrzucamy makaron.


2. Następnie po upłynięciu około 2 minut wylewamy sos boloński na patelnię i mieszamy z mięsem wołowym. Dalej smażymy mięso z sosem, mile widziane też przykrycie patelki pokrywką.


3. Po około 5 minutach gotowania makaron jest gotowy do konsumpcji, a po 5 minutach smażenia mięsa można sprawdzić jego smak. Jeśli uznamy, że mięso jest gotowe, należy wyłączyć ogień i nałożyć swoją porcję. ;) Dla smaku można też zetrzeć ser żółty. =D

Ogólnie na jedną porcję wychodzi:
Białko: 38,9g (18 mięso wołowe, 11 makaron, 3,6 sos, 6,3 starty ser)
Węglowodany: 112g (0 mięso wołowe, 73 makaron, 39 sos, 0 starty ser)
Tłuszcze: 25,1g (17 mięso wołowe, 1,1 makaron, 0,5 sos, 6,5 starty ser)
KCAL: 829,5

Dziękuję Ci jeśli dotarłeś aż tutaj i życzę smacznego jeśli skusisz się na mój przepis! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz